Jacqueline Heerema - 22 september
15:30 AVRood - Breda

Jacqueline Heerema is conceptueel kunstenaar, urban curator, mede-initiatiefnemer en curator van Satellietgroep.


Jacqueline Heerema studeerde theoretische museologie aan de Reinwardt Academie/Universiteit Leiden en is eerder opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag in de traditie van Joop Beljon, in een tijd waarin kunstenaars omgeving als essentie waardeerden en de stad met haar gebouwen en pleinen podium van kunst werd. Heerema beschouwt kunst als een geheel van concept, realisatie en presentatie. Als pionier creëert zij zelf de noodzaak van een project: zij initieert andere podia en onderzoeksterreinen en nieuwe presentatievormen en zoekt samenwerkingsverbanden in de kunst en ver daarbuiten, en middelen (fondsenwerving) om dit mogelijk te maken.


Kunstenaars scheppen mentale en fysieke ruimte. Het terrein van de kunst beschouwt Heerema als een conceptuele vrijplaats. Dat geeft de kunstenaar tevens een grote verantwoordelijkheid. Zij moet kritisch, onderzoekend, verstaanbaar en nonconformistisch zijn én zich commiteren aan de kunst zelf. Kunst is nooit inpasbaar. Valkuilen vormen het beleid en de politiek, met de verwachting van kunst als oplossing van maatschappelijke problemen of kunst als 'behang van de stad'. Haar fascinatie voor deze materie komt voort uit de ontwikkeling van 'kunst als object', naar 'kunst en context' en 'kunst en publiek' en het onderzoeken van meer fluïde kunsten en gestolde (geïnstitutionaliseerde) cultuur.


Heerema profileert zich als conceptueel kunstenaar en urban curator en loopt vaak vooruit op kunstbeleid. Enkele van haar projecten zijn de Kunstfietsroute WINDMEE tussen Rotterdam, Den Haag en Hoek van Holland vv (2002-2006), een fysieke en mentale verplaatsing in cultuurhistorie, etnologie en eigentijdse kunstprojecten (Saskia Janssen, Sjaak Langenberg / Rosé de Beer, Adriaan Nette, Esther Polak, Zeger Reyers en Barbara Visser), Museum Oostwijk (2002-2009) waarbij een Vlaardingse woonwijk tot museum werd getransformeerd en de rollen van museum en publiek zijn omgekeerd, en De Wonderkamer van Zoetermeer (2008-2009) waarbij een bewonerscollectie onderwerp van onderzoek werd naar de betekenis van deze collectie voor het museum, bewoners en de stad.


SATELLIETGROEP
Where art is the first form of life


Kunstenaarsinitiatief Satellietgroep www.satellietgroep.nl is in 2006 opgericht in Den Haag, met als doel de culturele betekenis van de zee te onderzoeken vanuit het perspectief van de kunsten en wetenschap. We dagen kunstenaars, vormgevers, (landschap) architecten en wetenschappers uit om nieuwe concepten en projecten te ontwikkelen die de culturele, innovatieve en duurzame kwaliteiten van de zee en haar kusten tot uitdrukking brengen.


We hebben twee doelen. Het eerste is inspiratie. We verzamelen en presenteren werken die de culturele betekenis van de zee en kust tot uitdrukking brengen en dagen kunstenaars en wetenschappers uit nieuwe projecten te ontwikkelen. Het tweede doel is de culturele betekenis van de zee op de agenda zetten bij betrokken beleidsmakers. Veel partijen zijn betrokken bij de zee maar een gedeelde culturele agenda ontbreekt.
Juist de kunsten en wetenschap zijn in staat de ruimtelijke en maatschappelijke kwaliteiten – en knelpunten - van de zee te articuleren en voor publiek op verrassende wijze toegankelijk te maken. Kunstenaars, vormgevers, architecten en wetenschappers zijn de pioniers van een ander denken over en een nieuw ervaren van de kwaliteiten van de zee. Op deze wijze worden de zee en kust getransformeerd van terreinen voor consumptie en recreatie tot onderwerpen voor serieuze dialoog.


Projecten van Satellietgroep zijn ondermeer Satellieteiland (2006), Zeedelijk (2007), S.MAG (Sea Magazines, vanaf 2007), EXOOT (2008) en het project BADGAST- cultuur container aan zee (2009-2011).